Sommarens solskenshistoria – ”som en saga”

Dockskåpet är ett riktigt fynd. Men vem är byggherren? Vi ville ta reda på det.

En nyhet på museet i år är ett fint gammalt dockskåp. Men var kommer det ifrån och vem har gjort det?

Dockskåpet är faktiskt ett fynd som inköptes i vintras på kommunens Ta till vara-butik. Vi inredde det och satte det på Minnesmaskinen under våren och började då fundera på vilket barn som hade lekt med det. Det fanns initialer, HP, men inget fullt namn som ledtråd om vem som varit byggmästare. Abbe la under sommaren ut en efterlysning i en Facebookgrupp om Rättvik – och fick snabbt svar!

Ingrid Törnblom skrev att hon fått det i julklapp i mitten av 1940-talet! Och att det var hennes pappa Hans Persson, född 1899, som snickrat det, tillsammans med möbler. Mamman sydde gardiner och sängkläder.

Inte nog med det – hennes syster Lisbeth Engberg var också med i FB-gruppen, och lämnade en kommentar. De båda hade lekt mycket tillsammans med dockskåpet.

“Som en saga”, skrev hon.

Vi bestämde träff på Minnesmaskinen, och de båda systrarna kom på besök.

Ingrid Törnblom till vänster, det fina dockskåpet i mitten och Lisbeth Engberg till höger.

Systrarna kunde berätta om dockskåpets historia och sin far, och hade också med sig ett fotoalbum från förr. Så generöst och så roligt att få titta närmare på bilderna! Som en saga, tycker vi också när Ingrid säger att hon blir varm i hjärtat av att få se dockskåpet igen.

Dockskåpet när det begav sig. Foto från systrarnas fotoalbum.
Ingrid och Lisbeth med dockskåpet, snickrat av Hans Persson.

Nu är det bara ett litet moln i denna solskenshistoria. När Ingrid fick dockskåpet fick Lisbeth en träkarusell av sin far som hon för en tid sedan lämnade till en antikaffär på Storgatan i Rättvik till försäljning. Det har hon ångrat mycket – men karusellen är såld och nu vill hon gärna komma i kontakt med den nya ägaren.

Så här såg det ut som nytt:

Karusellen och dockskåpet. Bild från systrarnas fotoalbum.

Om du som läser vet något om detta, kontakta Minnesmaskinen eller gå in på FB-sidan “Rättviks anslagstavla” där Lisbeth Engberg lagt ut en efterlysning.

En reaktion på ”Sommarens solskenshistoria – ”som en saga”

  1. Det var roligt att Ingrids dockskåp hamnade på museum i Rättvik! Tänk om pappa hade vetat vad glad han skulle ha varit. Jag fick en träkarusell samtidigt som jag tyvärr lämnade ifrån mig. Karusellen hängde ofta ihop med våra lekar runt dockskåpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *