Fem frågor om sommaren 2021

Hej Abbe! Kul att museet är öppet och igång igen. Finns det något nytt och speciellt i år som är värt ett extra besök?

– Ja, vi har några riktigt gamla udda kontorsmaskiner. En skönhet är en mekanisk räknemaskin som är mer än 100 år gammal. Det är en variant av en aritmometer, en sorts superdator från förr i tiden.

– Och sen har vi lyckats få tag i en massiv skrivmaskin från de fyra bröderna Smith på USA:s östkust. Dom pysslade egentligen med tillverkning av skjutvapen har jag förstått och blev ju även uppköpta av Remington som är en känd vapentillverkare.

Är det några fler saker du vill tipsa om?

– Moppehjälmen med backspegel är kul. Den är från 1950-talet någongång med inbygd strut för att inte få fartvinden i ögonen. Den står bland mopparna på övervåningen.  

– Jag vill också tipsa om Svea-cykeln, en upp- och nertrampare. Man trampar den alltså som en orgel. Den är unik!

Varje sak har en historia, heter det ju – har du någon anekdot på lager?

– Ego Boy och brevet från en kåkfarare som hette ”Fimpen”. Det är alltså ett brev från en fånge på en anstalt som ville ha en idolbild i färg på Ego Boy till fängelset efter segern i Elitloppet. Ego Boy var kung på sin tid och hörde hemma i Rättvik. Han som körde hästen hette Olofsson. Vi har en liten Ego Boy-hörna på museet!

Hur har pandemin påverkat er?

– Det har varit färre besökare men vi har kunnat hålla öppet som vanligt med regler för avstånd och vi har handsprit utplacerad i entrén. 

Kan man fika i närheten?

– Det finns lunchservering på Glimrande Lyktan på Knektplatsen. Men Rättvik är inte så stort och det finns många fina kaféer på samhället. Frukost går att äta på Knektens B&B alldeles bredvid museet. Vi hade kaffe med dopp själva förut men nu har vi kylda drycker till försäljning.

Abbe hälsar välkommen till årets nostalgisäsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *