Gallerier

Sista helgen är här

Nu i helgen är det sommarfinal för Minnesmaskinen med bakluckeloppis på Knektplatsen. Vilken sommar vi har haft! I den tropiska värmen var det trevligt att så många hittade hit.

Är ni ett större sällskap och inte vill vänta tills nästa säsong, kontakta mig för specialvisning. Det finns också tillfälle att besöka Minnesmaskinen på bakluckeloppisen den 21 september och under Rättviks marknad 4-5 oktober. Tills dess: kolla gärna in den här snygga italienska racercykeln för småfolket.racer1racer2racer3

Nu öppnar vi dörrarna

Här tronar en Pyrex trampbil och en ny tändstickssamling.Racingtrampbil med BP-loggan.

Tänt var det här!

På torsdag börjar säsongen på allvar. I år har jag parkerat två trevliga trampbilar i plåt och trä i entrén. Den blålackade i tålig metall har min kära hustru släpat hem ända från London (platsade som handbagage!).

Den gula är försedd med BP:s legendariska racinglogga. Tankarna för mig naturligtvis tillbaka till svenske F1-föraren Jo Bonnier och Bilradions Cege Hammarlund, som ju även var direktör på svenska BP.

För tillfället pysslar jag mest på museets plan 2. Temat är hälsa & skönhet, som bekant ett område som intresserar oss alla. Men på övervåningen väntar även min mest spännande nyhet: en röd moppeskönhet, bördig från Bologna.

Välkommen till en tur i Rättviks enda nostalgimuseum. På torsdag kör vi!

Kom ihåg: det är lätt att parkera utanför museet. På Knektplatsen finns hur mycket plats som helst…för husbilar, husvagnar och gammelbilen din.

Mag-nifikt!

Maginnehåll muttrarMaginnehåll ringarDe senaste åren har jag haft en tillfällig utställning på Minnesmaskinen – förra säsongen var det detta. Det ser kanske inte så mycket ut för världen men innehållet samlade en Farmek-slaktare under några år ihop från kossornas magar.

Allt från muttrar, skruvar, spikar till pengar, smycken – ja, till och med en vigselring! När lokalpressen skrev om slaktarens samling blev det snabbt en internationell nyhet som spreds via Dagens Nyheter till Åland vidare till Finland och ut i världen.

Sommaren 2012 fick jag alltså låna detta något magstarka innehåll. Nu har jag stuvat om och i montern finns indianer & cowboys i stället.

Hemsnidade träbilar från 1920-talet

Träleksaker TräbilDe här träbilarna – hos mig sommaren 2011 – är tillverkade i början av 1920-talet av några pojkar i 10-årsåldern. Den lilla staden i miniatyr kallades Lövdal (bildat genom delar av pojkarnas efternamn) och hade byggnader, bilar, billackeringsverkstad och vägar.
Varje bil i leksaksbyn hade ett specifikt registreringsnummer, noga antecknat i en bok. I bilregistret står också bilens ägare och typ av bil. På trätelefonen kunde pojkarna ringa för att beställa en specifik bil eller service.
Väldigt finurligt tycker jag!
Bilarna är skänkta av Gösta Sarholm, son till en av tillverkarna.

Leksaker från barndomen

LeksakerAffisch 1Leksaksbilar Affisch 2I mitt museum kan du bland annat titta in i verkstaden och hitta den gamla Gladiatormotorcykeln från Karlssons Mekaniska verkstad i Skövde. Cykeln är tillverkad 1912, och i behov av service.

Jag har många leksaker kvar från min egen barndom. Min morfar var väldigt snäll som gav mig både Dinky Toys och Teknomodeller.

När pojken sedan blev lite större fångades ögonen av de här originalaffischerna. Från tiden då det begav sig…